21 Ağustos 2014 Perşembe

#bebekoyunlaogrenir ; Oyunun Önemi


Yıllar önce bir arkadaşım ufak yeğeninin kreşte ingilizce öğrendiğini anlatıyordu. Kendileri evde bir kelimeyi çok zor öğrettiklerini, yani bunun hayli bir zaman aldığını ama kreşte anında öğrendiğinden bahsediyordu. Evet, okulda daha kolay öğreniyordu, çünkü bebek oyunla öğrenir :)

Neredeyse doğumdan itibaren oyun oynayan bebekler, zamanla çıngırağını sallayarak etki-tepkiyi, bir şeyleri yere attığında yer çekimini, attığı şeyi alıp, yerine koyuyorsak da sırayı öğrenir. Bu da bebekle ilk iletişim anlarındandır.

Oyun, çocukların öğrenmek için kullandığı en aktif yoldur. Oyun oynayarak öğrenir ve böylece yetişkin olduğunda ihtiyaç duyduğu sosyal, fiziksel ve zihinsel becerileri kazanmış olur. Kendi seçtiği oyunu oynayan bir çocuk televizyon izlemek gibi pasif bir rol üstleneceği aktivitelerden de uzak duracağı için özgüveni gelişir. 

Dünya üzerindeki en akıllı türler oyun oynayanlardır. Mesela bebek kediler, yün topuyla yarışır, kardeşini kovalar. Büyüdüğünde ona gerekecek tüm çevikliği oyun oynayarak öğrenmiş olur. Çocuklar da oyunlarında yetişkinleri taklit ederek dünya hakkında çok şey öğrenirler.

Oyun, çocuklar için çok doğal bir durumdur ve çok faydası var. Genellikle korku, endişe ve problemlerini oyun yoluyla dışa vuran çocuklar için oyunlar yine bazı terapistlerce tedavi edici olarak kullanılır. Hayal güçlerini kullanabilecekleri kurgusal oyunlar çocukların dil becerilerini ve zihinsel gelişimini etkiler. 

Oyun aynı zamanda onlar için araştırma yöntemidir. Oynamadan önce nasıl yapacağını gözlemler. Şöyle düşünelim bebek başlangıçta yalnız oynar, sonra kendinden büyük çocukların oynamasını izler. Sonra birlikte ama yine bireysel oyunlar başlar. Mesela bi'kaç çocuk kumda hiç konuşmadan tek başına oynayabilir. Daha sonra birbirleriyle iletişime geçtikleri oyunlar başlar. 

Oyunla cocuklar; yaratici dusunmeyi, sorumluluk almayi ogrenir, kendi basina karar vermeyi, hayal gucunu, plan yapma becerisini gelistirir, dikkatini bir noktada toplamayi ve becerilerini organize etmeyi ogrenir, kas gelisimi hizlanir ve guclenir, cevresini arastirma ve problem cozme, degisik sosyal rolleri deneme, duygularini disa vurma olanagi bulur, toplu yasam icin gerekli kurallari, isbirligi yapmayi ve paylasmayi, kendisini ifade etmeyi ogrenir, yeni sozcukler kazanir, kendini tanir, ozgur olma hissini benimser.

Bu metropol şehirde, insanlar evlerine bile en az iki saatte giderken, şehrin kalabalık olmasına da gerek yok, hep bir şeylere, bir yerlere yetişme çabasındayken, günlük işler asla peşimizi bırakmazken, darmadağın ev ve yemeksiz bir mutfak canımızı sıkıyorken yine de çocuklarımızın oyunlarına dahil olmak onlar için çok önemli. Çocukların oyun oynamasını ciddiye alıp, onların yaptıkları keşiflere heyecanlanan, başarılarını öven, sabırlı ve cesaret verici anne babaların çocuklarının daha başarılı oyuncular oldukları gözlemlenmiştir. Ve ne olursa olsun oyunlarını kısıtlamamalıymışız, gelişimine paralel çünkü. 

Bir de oyun için öyle pahalı oyuncaklara ihtiyacınız yok. Dikkatle bakarsanız bebeğinizin de yok. Zaman içinde evde yapılabilecek oyuncakları da göstereceğim. Mesela geçenlerde Pera için marakas yaptım. Krem kutuları, mercimek, makarna ve Pera'nın çorapları. Evet, tüm malzeme bu. Krem kutusu yoksa minik su şişeleri de olur :)


Hiç yorum yok: